Efnan Atmaca / İSTANBUL – Renovasyonu tamamlanan müzede açılan “İş’in 100 Yılı” adlı kalıcı serginin açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “100. yılımıza girerken kendi hikâyemizi daha iyi anlatabilmenin bir yolu olabileceğini düşündük. İş Bankası’nın kuruluş, gelişme, teknoloji ve bugünkü modern bankaya dönüşüm hikâyesini, topluma katkısını yepyeni bir teknikle anlatmayı arzu ettik. Bu sergide ilk kez görülen fotoğraflar da bulunuyor. İzmir İktisat Kongresi’ne dair daha önce hiç görülmemiş bazı fotoğraflar da bunların arasında yer alıyor. Bankamızın ve ülkemizin iktisadi gelişim hikâyesini iç içe sunan serginin ziyaretçilerimizin de beğenisini kazanacağını umuyorum” dedi.
Sergiyi küratörü Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya anlattı. “İş’in 100 Yılı” sergisi İzmir İktisat Kongresi’yle başlıyor. Giriş katı İş Bankası’nın kuruluş ve gelişim yıllarına odaklanıyor. Kuruluş aşamasında Atatürk’ün “Vekilliği ve icap ederse mebusluğu bırakacaksın!” sözüne Celal Bayarın olumlu yanıt vermesinin ardından Atatürk, “Zekâ, dikkat ve iffet! Her şey için muvaffakiyet amilidir! Merak etme muvaffak olacaksın! der. Bankanın bir asırdır kendine seçtiği “Zekâ, dikkat ve iffet!” mottosu da bu konuşmadan yadigar kalır.
Sanata büyük destek
Müzenin üst katında teknolojik dönüşüme, günümüz bankacılığına ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerine şahitlik ediliyor. Yazı ve hesaplamalarda kullanılan daktilolar, hesap makineleri ve ilk bilgisayarlar… Yine bu katta İş Bankası’nın yaptığı projeler bulunuyor. Örneğin sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi ilkeler doğrultusunda yürüttüğü çalışmalar, girişimcilik ekosistemi yaratan programlar, sosyal sorumluluk projeleri… Ve elbette sanata verdiği büyük destek. Yayıncılık, plastik sanatlar, sahne sanatları ve arkeoloji başta olmak üzere sanatın pek dalını destekleyen bankanın bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetlerin sadece ufak bir özeti de olsa sergide kendine yer buluyor. Türkiye İş Bankası Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.