Denizlerde av yasağının sona ermesiyle balıkçılar, “Vira Bismillah” diyerek Türkiye’nin balıkçılık yapılan hemen her kentinde denize açıldı. 15 Nisan’da başlayan av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle balıkçılar yaklaşık 4.5 ay süren hazırlıkların ardından sezonun ilk gecesinde ağlarını denizle buluşturdu. İlk avda balıkçılar karaya büyük miktarda palamut ile döndü.
İstanbul’da sabahın erken saatlerinde Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde ilk balıklar mezat usulüyle satılarak sahiplerine ulaştı. Balıkçılar, eylül boyunca palamut, istavrit ve çinekop ve sardalya olmak üzere dört balığın bol miktarda tutulmasını öngördüklerini söyledi. Bu sezon palamut ve çinekop’ta yoğunluk beklediğini ifade eden balıkçı Ceyhun İskele, “Şu anda palamutta yoğunluk görünüyor. Havalar da müsaade ederse peşinden çinekopla devam edeceğiz. Hamsi ve sardalya zaten olmazsa olmazımız. Tahminen palamutun tanesi tezgahlarda 100 ile 200 TL arası satılır. Bereketli bir sezon bekliyoruz” dedi.
Hangi balıklar var?
Sinop’ta av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçılar, av sezonunun ilk gününde limana 500 kasa palamutla döndü. Ordu Fatsa’da balıkçı Uğur Aygün, palamudun bol olduğunu ve tanesini 100 TL’den sattıklarını ifade ederek, sezondan umutlu olduklarını söyledi. Trabzon açıklarında avlanan gırgır teknelerinin ağlarına vuran palamut ve istavrit balıkçının yüzünü güldürürken, ağlara takılan balıkları teknenin güvertesine çeken balıkçılar köpük kasalara yerleştirdikleri palamutları yurdun dört bir tarafına gönderdiler.
Gırgır ve trol ile avcılık yapılan teknelerle açılan Foçalı balıkçılar da denizin bereketiyle limana döndüler. Balıkçı Hüseyin Behçet, “Artık eylül mevsimi ile beraber sardalye, hamsi, palamut, lüfer bolca çıkmaktadır. Fiyatları da uygun. Bir köpük kutusu yaklaşık 14-15 kiloluk sardalye fiyatı 500 liradan alıcı bulmaktadır. Bir köpük kutusu 14 adet palamut 1400 liradan, tekir balığı fiyatları 80 liradan 400 liraya kadar alıcı bulmakta” dedi.
‘Sırada çinekop ve lüfer olabilir’
Yeni sezonun ilk gününde Karaköy Balık Pazarı’nda da hareketlilik yaşandı. İstavritin kilosu 350 liradan, palamutun tanesi 200 liradan, levreğin tanesi 100 liradan ve çupranın da tanesi 100 liradan tezgahları süsledi. Bu sene herkesin balığa doğacağını söyleyen balıkçı Samet Varyemez, “Şu an çarşıda müşteri akını var. Millet palamudu özledi. Bu sene palamut bolluğu gözüküyor. Onun peşinden de çinekop ve lüfer bolluğu olduğu söyleniyor. Palamut 200 liraydı 150 liraya düştü. Geçen sene hamsi boldu, palamut yoktu. Bu sene de palamut var onun peşine de hamsi olur inşallah” diye konuştu. Balık pazarlarında yüzde 90 palamut satıldığını söyleyen balıkçı Savaş Düzenli, “İnsanlar palamut odaklı. Geçen seneden palamuda olan bir hasret var. Belki yarın öbür gün palamut 150 lira ya da 100 liraya kadar düşecek” dedi. Marmara Bölgesi’nin en büyük toptan su ürünleri satış noktalarından olan Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki Ereğli Balık Hali’nde, yeni sezonun ilk balık mezadı gerçekleştirildi. Balık komisyoncusu Menderes Karaçoban, “Bu yıl palamut, hamsi, sardalya iyi görünüyor. 1 hafta 10 güne balık piyasası oturur, fiyatlar da düşer” diye konuştu.
‘Kişi başı 6-8 kilo tüketimi artıralım’
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, bu yıl tüketicilerin balığa doyacağını söyledi. Sagun, ağların palamut ile dolacağına dikkat çekerek, “Kırmızı et fiyatlarının çok yüksek seviyelerde olması vatandaşların protein ihtiyacını en ucuz şekilde karşılamak için balık ürünlerini ilk sıraya çıkaracak. İzlenimlerimiz bu yıl denizlerimizde bol miktarda palamut olacağı şeklinde. Ağların dolu olması kişi başına yıllık 6-8 kilogram olan balık tüketim oranlarının da yukarılara çıkmasını sağlayacaktır” dedi.